26 April 2007

Здраве да е

Пострадах вследствие на битов травматизъм (клъвна ме петел на Женския пазар) и потърсих моeто джипи. На вратата на кабинета му висеше бележка "До октомври ме търсете вкабинета ми край пета буна, вдясно от кулата на спасителя!"
Спазих медицинските указания, хванах нощния влак и цъфнах на морския бряг. Кабинетът представляваше зеленикави чаршафи, опънати на четири грубо издялани тояги, вътре имаше две пластмасови касетки със стъкларийки, обаче лекар липсваше. Тъкмо да го напсувам на здравна каса - и ето го, зададе се иззад дърветата, понесъл препълнен цедилник и грамадна дамаджана.
- Направленията свършиха! - викна отдалеч. Обясних му какъв е случаят. Той ми намаза пръста с йод и препоръча да наблюдавам петела, ако до три дни побеснее, да дойда пак да ми бие ваксина. Платих си таксата и понеже до обедния влак имаше доста време, приседнах на хладния пясък край кабинета да гледам как докторът вади от цедилника разни кратунки, гаванки и лимонадени шишета и ги реди сръчно в касетките.
- По какъв повод поехте и крайбрежието, докторе? - запълних си чакането.
- Хотелиери алармираха, че се задава хаос в здравното обслужване на туристите по морето! Викат "помагай!" и аз дойдох.
- Справихте ли се с хаоса?
- Засега го овладявам, ама туристите още са малко. Готвя се за наплива след месец-два и затова отскочих до моето родно село Долно Нанагорнище да взема още свинска мас, първак, лют червен пипер, хардал и други медикаменти.
- С тях ли третирате болните, докторе?
- Лекуваме ги с народна медицина! Хем атракция за чужденеца, хем полезно! Чужденците вече са свикнали на нестинари, хора и народни песни. Обаче като дойде в медицинския кабинет англичанин с болен зъб и ти му дадеш конец и му кажеш да се покатери на дървото, да видиш каква атракция е това за човека и за останалите туристи в комплекса!
- Как така - конец и на дървото?! Докторе, това са чужденци, крехък материал!

- Ние по курортите вече така лекуваме болен зъб - направи научно съобщение той. - Качва се туристът на дървото, връзва единия край конеца за болния зъб, а другия край за някой клон, вика на своя си език "Яла, боже, помози!", замижава и скача!
- Оцелява ли?! - стреснах се.
- Методата е проверена! Зъбът остава да виси на конеца, обаче туристът си изкълчва крака! Шинирам му го с летва от щайга и му давам едно лимонадено шише с първак да обезболи.
- Какъв точно първак? - поинтересувах се. Докторът хуманно ми сипа в бурканче от лютеница.
- Туристът обезболява, тръгва към плажа, обаче понеже първакът го хваща, пада и си изкълчва ръката! Шинирам с дръжка от тесла, давам шише първак и няма болка! Обаче под влияние на алкохола чужденецът пада в канавката, заспива и нали още е хладно, настива! Налагам го с хардал и му давам лимонадено шише с първак да се сгрее!
- Глезите ги вие чужденците! Кажете все пак, докторе, здрав ли си заминава чужденецът или не?
- Като му дам едно лимонадено шише първак за из път, чужденецът си заминава доволен, а това е най-важното в туризма! Освен това чужденецът така се е пристрастил към първака, че догодина няма търпение да открием туристическия сезон, за да дойде пак в нашата красива страна. И ние тук сме готови да го посрещнем!
- Наздраве по този повод, докторе! - казах родолюбиво. Пийнах и се загледах в гларусите, които като едни чиновници обхождаха плажа...