23 August 2007

Футболни шедьовЪри

Стратег-ически:

Новият национален селекционер Димитър Пенев обяви, че въпреки травмата първи капитан на България си остава Димитър Бербатов: "Капитан ще е Бербатов. След него Стилян, после Мартин. Може лентата да носи и Митко вратарчето. По принцип мисля да изградя една тройка и те да носят лентата. Ако имат желание да се разделят на пет. Така ще имаме петнайсет кандидати", заяви в типичния си стил Very Happy Димитър Пенев преди днешната тренировка на трикольорите в Поморие.

"Иначе играчите са добре. Усмихват се, но са уморени. Знаете, че днешните пътувания са изморителни, но те са професионалисти", добави Стратега. "В тима има настроение. Някой път трябва да сме сериозни, друг път приятели. Извън терена понякога сме колеги с футболистите, но на игрището трябва да си изпълняват задълженията. Знаете, че днешния футбол е много по-жесток от преди. Парите са много по-скъпи. Друг път - евтини. Както при Божинов. Жалко за неговата контузия. Тъкмо му издадоха виза и той се контузи", сподели възгледите си за националния тим Пенев.

За предстоящата контрола с Уелс той добави, че противникът е типичен британски отбор. Нямат шанс за класиране на европейското първенство, но играят сериозно.

и други избрани моменти:

"Младият Барбуков" (всъщност става дума за Бербатов)

"Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено ще пуснем лампите" (коментарът е излишен)

"Казах на момчетата да играят бавно, но бързо. Тоест да си подават с къси пасове в центъра, но ако наш нападател се откъсне напред да го търсят с дълъг пас". (обяснения след мач)

"Средните хора на швеците са много добри" (коментар за съперника)

"Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка" (на световното в САЩ преди мача с Аржентина)

"Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им - "Кратера" . Около него има много люлки" (Пената за Австрия)

"Испанците са опасни. Особено онова, къдравото - Киков. Имат и бразилче Жмуньо, който направо скрива топката на защитата". (Пенев за Атлетико Мадрид)

"Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН" (Пенев към Иво Димов)

"Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава" (Пенев за Динамо Минск)

Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра". Иво Димов: "Ама Пена, ние станахме 12!" Пенев: "Щом толкова говориш сега няма да играеш." (разбор преди мач)

БАТЕ-визми:

"Най-голямата ми гордост е, че и тази година изтърпях жена си. Това малко ли е? Иначе годината беше добра, в българския футбол навлезе феърплеят, нямаме убит съдия"

“Ей сега бях в съблекалнята да ги подсетя да се изкъпят, защото това е хигиена и на душата, и на тялото.” (Батето след мача България - Естония 2:0)

"Вапцаров бил плешив и му миришели краката. А Вазов бил селски писател." (Иван Славков коментира изкривяванията при възпитанието на младото поколение в тв предаване)

"Реферите трябва да ги извеждаме с бронтранспортьори. Или да ги вдигаме от игрището с хеликоптери. Нали в крайна сметка трябва да бъдат спасени." (Иван Славков за мерките, които трябва да бъдат взети, за да се опазят съдиите след мач)

"Единственото място, където нещата не куцат, е футболният съюз. Някои футболисти куцат, но не и БФС."

"Много ми е тежка програмата. По БОК, по МОК, по олимпийската, ФИФА, УЕФА - знаете каква е." (Иван Славков обяснява на журналисти защо няма да присъства на бенефиса на Христо Стоичков)

"Полицията ще пази някой по пътя да не духне огънчето." (Иван Славков обяснява ролята на полицейската охрана на щафетата с олимпийския огън по улиците на София)

"Аз съм доволен от всичко в живота си. Включително и от това, че лежах в затвора." (Иван Славков отговаря на въпроса дали е доволен от избора на Христо Стоичков за национален селекционер)

"Беше топло, 20 градуса, и имаше много египтяни." (Иван Славков споделя впечатленията си от столицата на Египет - Кайро)

"Хубав мач, имаше бой, много жълти картони - ставаше за цветна телевизия!" (коментар за финала за купата на България 26/5/2005)

- Ясен ли е вече шампионът на България?
- Не съм много сигурен. Защото виждате, Видима-Раковски напъва много. Защо ме занимавате с такива въпроси...

- По-малко ли бяха уредените мачове през това първенство?
- Аз съм участвал само в три мача в уреждането... Но вие трябва да ги следите тия работи, бе. Какви уредени мачове? Гледайте какъв хубав резултат – 4:4.
- А?
- 0:7, 3 на колко беше там.

"Ще оценя мненията на Йордан Лечков за футбола, когато той вкара родния си клуб Сливен в Шампионската лига!"

"Развалиха Караиванов в дебелариума и затова го уволних. Аз съм го назначил, аз го уволних!"

"Здраво дупе трябва, за да побеждаваш в световния футбол. Групата ни е непредсказуема. Както тръгна мачът ни в Загреб, отивахме на 5-6 парцала, но накрая хърватите трепереха. Да се правят прогнози, е рисковано"

коментаторски:

"Ето първи точен удар, макар и извън рамките на терена!" (Петър Бакърджиев, bTV)

"...и както виждате на светлинното табло, което не работи ..."

"Иванов потърси съприкосновение с крак на футболист на ЦСКА и го намери в лицето на Кременлиев..." (Коментар по БНТ)

"Аплодисментите, които чувате от ляво на Вашите телевизори, са от българската агитка." (Коментар на БНТ)

"Много хубав шут, за съжаление нито силен, нито точен." (Футболен коментар по "Спорт и Музика")

"От светлинното табло на стадиона се разнася химна на Левски. " (Радио коментар)

"И ето, 37-годишния Важиха пада. Съдията му показва жълт картон за симулация. А той може да е паднал от възрастта си." (Томислав Русев за Панатинайкос-Ювентус по btv)